Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Γαλλια: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της αντεργατικής επίθεσης

Με μαζικές διαδηλώσεις σε πάνω από 150 πόλεις της Γαλλίας, εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους απαίτησαν την απόσυρση των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.






Σε πόλεις όπως η Νίκαια, ή την Περιφέρεια του Παρισιού, δεν κυκλοφόρησαν μέσα μεταφοράς, ενώ δεν έγιναν τα δρομολόγια που διασχίζουν τη θάλασσα της Μάγχης. Παράλληλα, πολλοί χώροι δουλειάς νέκρωσαν.

Μόνο στο Παρίσι, διαδήλωσαν -σύμφωνα με τους διαδηλωτές- πάνω από 60.000 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Μασσαλία, όπου μάλιστα συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μεταφέροντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης αλλά και του αγωνιστικού συντονισμού των εργαζομένων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όποιο κι αν είναι το επίθετο που μπαίνει μπροστά τους για να κρύψει το ταξικό τους πρόσημο, «αριστερές», «μεταρρυθμιστικές», «εναλλακτικές».



Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση, με τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο να διαμηνύει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι δεν θα υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, δήλωσε ότι «θα επιμείνουμε», με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, να υποστηρίζει ότι «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στο δρόμο και στη διαδήλωση». Επιπλέον, να σημειωθεί ότι σε πόλεις όπως το Παρίσι, σημειώθηκε επίθεση των δυνάμεων καταστολής αξιοποιώντας φυσικά και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο. Αξιοσημείωτη όμως είναι η υποκρισία της ηγεσίας της CGT, που ενώ τον Ιούνη έσπευσε να στρογγυλοκαθίσει στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τα μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να σερβίρει, βγήκε να μιλήσει για «πολύ ισχυρή» πρεμιέρα που «προαναγγέλλεται επιτυχής».