Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία του Εργατ/κού Κέντρου για συγκρότηση επιτροπών αγώνα στα χωριά και διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης σε όλους, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.



Συγκεντρώσεις για συγκρότηση επιτροπών αγώνα που διοργανώνει το ΕΚΖ- Τετάρτη 13/9 Κοιλιωμένος ώρα 8.30μμ (κοινοτικό γραφείο)- Σαββάτο 16/9 Αναφωνήτρια ώρα 8μμ (κοινοτικό γραφείο)θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΕΚΖ Γιώργος Κωνσταντίνου



Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο, πέρα της τεράστιας καταστροφής σε φυσικό περιβάλλον και παρθένα δάση, έπληξαν δεκάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και φτωχούς εργαζόμενους και απασχολούμενους που συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
Επιγραμματικά έχουν καταστραφεί χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων, δεκάδες ζώα (αμνοερίφια κ.ά.), μεγάλο πληγμα στην παραγωγή μελιού (βασικό προιόν της Ζακύνθου) με άλλες κυψέλες να έχουν καεί, άλλες να έχει λιώσει το περιεχομενό τους, δεκάδες αμπέλια, ενώ υπάρχει και μεγάλη καταστροφή στις ζωοτροφές, σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο Αναφωνήτρια, Μαριές, Κοιλιωμένος, Αγαλάς, Ρομίρι, Λαγοπόδο κ.ά. 




Δεν εφησυχάζουμε από τις δηλώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφτηκε την Ζάκυνθο και υποσχέθηκε πλήρη αποζημίωση σε όλους.
Γνωρίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι από πρώτο χέρι τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τη επίθεση που δεχόμαστε από τους νόμους και τις διατάξεις τους.
Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά τις αυστηρές προυποθέσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως α) δήλωση του αγροτικού εισοδήματος, β) καλύψη πλήρως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων στον ΕΛΓΑ, γ) να είναι έως 70 ετών αλλά και δ) εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης αποκλείονται όσοι υπέστησαν ζημιές λιγότερο του 30% των συνολικών τους ελαιόδενδρων.

Ενδεικτικό σε αυτό είναι ότι από την πυρκαγιά της Θάσου το 2016, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στις 30/8, από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που κατέθεσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, τελικές αιτήσεις κατέθεσαν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμη λιγότεροι στο τέλος θα αποζημιωθούν. Όλα δε αυτά αφορούν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότρες. Οσοι δηλαδή συμπληρώνουν το εισοδημά τους από αγροτικές – κτηνοτροφικές εργασίες δεν προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις.


Αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΕΚΖ επισκέφτηκε την Περιφέρεια, τον Δήμο και επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ Πάτρας οπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή σχετική οδηγία.
Το Εργατουπαλλήλικό Κέντρο αναλλαμβάνει πρωτοβουλία να συγκαλέσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, να οργανώσει επιτροπές αγώνα με τους κατοίκους των χωριών όπου θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πάλης για 100% αποζημίωση για όλους ανεξαρτήτως προυποθέσεων που θέτει ο ΕΛΓΑ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. 
Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/9 το βράδυ στο Κοιλιωμένο.

Από τη Διοίκηση