Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Για την νέα σχολική χρονιά


Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το ΔΣ του ΕΚΖ εύχεται καλή πρόοδο και καλή δύναμη σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.


Καλή δύναμη στην προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης σε μια περίοδο που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες έχουν τσακιστεί από τις μειώσεις μισθών, τα ανεξάντλητα ωράρια, την ανασφάλιστη εργασία και την εποχικότητα στην εργασία. Με αυτό τον τρόπο καλείται μια οικογένεια να «επιλέξει», ποιες δαπάνες ιεραρχούν κατά προτεραιότητα  από φροντιστήρια, αθλητισμό, τέχνες για τα παιδιά τους.


Από την άλλη με την έναρξη της σχολικής περιόδου τα υπεράριθμα τμήματα αλλά και υποβαθμισμένες σχολικές εγκαταστάσεις δημιουργούν συνθήκες δύσκολες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν "κάνουν" όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η ολόπλευρη μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με στέρεες γνώσεις, αποτελεί ξεπερασμένη πολυτέλεια.



Θέλουν να παραιτηθεί το παιδί μας από τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να αντιμετωπίσει αύριο τη ζωή του σαν εργαζόμενος. Σκόπιμα, μέσα από τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, καλλιεργούν τον ανορθολογισμό, κρύβουν την επιστημονική αλήθεια, διαστρεβλώνουν την ιστορία, καλλιεργούν μόνο τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Με το βούρδουλα της λεγόμενης αξιολόγησης τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε “καλά” και “κακά”. Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.


Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σηματοδοτούν το χτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου, ενός Λυκείου-φροντιστήριο. Ενός σχολείου της μονομέρειας και της πρόωρης εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα αντικείμενα με προσανατολισμό καθαρά στην επιλογή σχολής. Όλα αυτά σε αντίθεση με την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας για γενίκευση της ολόπλευρης γενικής μόρφωσης, της αναγκαιότητας το σχολείο να συμβάλλει στη δημιουργία στέρεης γνωστικής βάσης, αλλά και προσωπικότητας, στοιχεία τα οποία θα αποτελούν «προίκα» για κάθε νέο άνθρωπο στη μετέπειτα πορεία της ζωής του.


Με βάση το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στη Γ’ Λυκείου εισάγονται όχι μια αλλά δυο πανελλαδικού τύπου δοκιμασίες (εξετάσεις Γενάρη και γραπτή εργασία πανελλαδικού τύπου για κάθε μάθημα) μαζί με τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου. Ταυτόχρονα στο βαθμό της πρόσβασης θα μετράει και ο βαθμός του απολυτηρίου, που κάθε χρόνο θα αυξάνεται η βαρύτητά του.
Το ΔΣ  του ΕΚΖ για την νέα σχολική χρονιά, θα σταθεί στο πλευρό των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα 15 μελή, τους συλλόγους γονέων, την ΕΛΜΕ Ζακύνθου και τον Σύλλογο Δασκάλων και νηπιαγωγών με γνώμονα ένα δημόσιο σχολείο μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, για ένα σχολείο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Από τη Διοίκηση